Fiskskinn

Sara von Ehrenheim

Fine Art & Fashion

Jag har arbetat i fiskskinn sedan 1998.

I kollektionerna "Päls och Speglar" 1998 och "Ceci n´est pas un collection" februari 2000 visade jag bälten , livstycken och armband av lax nilaborre och stenbit. I Utopia 2002 visade jag skor inklädda i nilaborre bestödda med swarowski kristaller.

Allt visades på Stockholms modevecka.

 

Nyligen var jag på ett artist resident i Arles-sur-Tech i franska Pyreneerna och fick då kontakt med en espadrillfabrik i området.som tillverkar espadriller enligt traditionella metoder. Samarbetet resulterade i fisksinnsespadriller med ögon och fena och senare en kollektion andra djur formade espadriller. Idéerna i Trout Espadrillo 2009-10 ocg Les Animaux d´Arles sur Tech 2013 är en utveckling på tankar om kläderna som levande varelse som jag arbetade med redan i tidigar klädkollektioner

 

Höstan 2014 var jag ute utanför Smedjebacken hela hösten och fick då kontakt med kommunen som anordnade utställningar i Smedjebackens tomma butikslokaler.Jag fick en lokal där jag ställde ut portättskulpturer i lera och i olja. Jag ställde också ut ett par fiskespadriller .

Ägarinnan till Björkströms skor i Söderbärke Anna-Lisa Engström blev intresserad och förmedlade kontakt med Docksta skofabrik. Tillsammans med dem har jag gjort bekväma och vackra tofflor i nilaborre som jag visar och tar beställningar på den 14 juli hos Björkströms skor i Söderbärke, Bärkevägen 35.

Skorna finns i Guldrosa, Grönt, Vinrött och Svart. Nilaborre är ett starkt och smidigt läder . Både i mocka och läderversion kan man fortfarande se fiskfjällen. Nilaborren är fångad i Afrika och garvad på Island. Ett bra och naturvänligt alternativ till reptilskinn.

 

Fiskskinn användes redan på stenåldern att göra kläder av,en del naturfolk använder det än idag.

Också i vår civilisation har fiskskinn använts. Som en lustig detalj kan nämnas att på 20-talet var det modernt i gangsterkretsar med hajskinnsskor.

 

Jag har en anknytning till trakten genom att släkten von Ehrenheim bodde och verkade här från början av 1700 talet till 1865 då min farfarsfarfar sålde Malingsbo bruk. I Söderbärke kyrka har Ehrenheimarna ett gravkor.

min farmors släkt kom från Ludvika.

 

Denna gång har det i samarbete med Anna-Lisa Engström och Docksta blivit vackra och funktionella skor för både fest och vardag.

Levrans stopp fram till sommaren .

Sedanas dess har jag hunnit ha utställning på Arkivhuset i Smedjebacken ,hållit föredrag och mitt designarbete med fiskiskinn på Lokstallet i kommunens regi och så har skorna visats på MEKEN i Svensk Form Dalarnas regi.

 

I Augusti har jag glädjen att visa mitt nya samarbete med Skoindustrimuseum att visas på Formex .

För mer info och inbjudan använd kontakt formuläret nedan .

 

 

info@saravonehrenheim.com

Trout espadrillo foto Teresa Wennberg ,Fiskskinns espadrillos  Sara von Ehrenheim
livstycke i lax 1998 Sara von Ehrenheim
artikel i tidskriften Bibel om Sara von Ehrenheim
artikel om Sara von Ehrenheim år 2000
Fiskskinns bälte med öga från Ceci nést pas un collection av Sara von Ehrenheim
Fiskskinnstofflor av Sara von Ehrenheim i samarbet med Docksta
 
 
 

Copyright © All Rights Reserved