Mode
Falling Water phot Mikael Schulz, make up Cathy Åkerman, kläder Sara von Ehrenheim
Trout espadrillo foto Teresa Wennberg, Fiskskinns espadrillos Sara von Ehrenheim
Falling Water ,guldklänning Sara von Ehrenheim

Sara von Ehrenheim är designer och konstnär som arbetar i textil, fiskskinn, lera och betong.

Hon är utbildad på Beckmans designskola, ESMOD Paris och konstskolan Basis. Utställningen Silfbergets blommor är en retrospektiv utställning som fokuserar på klädeskollektioner som uttrycker idéer om kreativiteten och varandet. Kläderna ses som varelser som lever sitt eget liv och antar olika former för att materialisera en tanke eller känsla.


Colours of the Night (1997) är inspirerad av en seriefigur, Sandman, en ikonisk skapelse av Neil Gaiman, där berättelsen förs på olika plan: myter vävs in med en påtagligt träffande samtidsporträttering.  Draperingarna faller organiskt på kläderna, som om kläderna vuxit fram på en provdocka: påtagliga men ändå drömska i sitt uttryck.


Päls och Speglar (1998)  ställdes ut på Galleri Christina Schollin. Grundtemat är Vanitas-symbolik.


Trilogin Odling (1999) – Ceci n’est pas une collection (vinter 2000) – Falling water (sommar 2000) handlar om den parallella resa en människa gör fysiskt och andligt genom livet: ett embryo blir en vuxen organism, samtidigt som kreativiteten vaknar och finner sitt uttryck.


I Odling (1999) ingår material som påminner om den typ av odlad hud som framställs i laboratorier för brännskadade. Kläderna kan ses som kreativa embryon, som för tankarna till konst såsom organisk skapelse.


I Ceci n’est pas une collection (2000) finner vi en tonåring som provar sina former, en utveckling som framställs med surrealistiska medel: en krage får ögon, en ärm växer fram asymmetriskt. Färgskalan är inspirerad av Stockholmsnattens ljus.


Falling water (2000) är den avslutande delen av denna trilogi, där vackra och dramatiska draperingar påminner om vatten i olika (sinnes)rörelser och färg(stämningar): forsande vattenfall, kvicksilverliknande bäckar och stilla hav vid soluppgången. För att betona vattnets rörelser har endast ett fåtal av kläderna ritade mönster, flertalet har draperats fram från tygstyckena.


Contract (2001) är baserad på tanken om hur kreativitetens villkor många gånger kan liknas vid ett hasardspel. Det klassiska bridgebordet har stått i centrum för utformningen: urringningar som hjärter eller klöver samt genomskinliga manschetter med dolda kort.


Utopia (2002) är inspirerad av gruppen Goldfrapp’s låt Utopia och visades 2002 då digitaliseringen av vår vardag ännu var i ett begynnande skede. Klädernas former utgår från den spontanitet och stundvis kantiga pennföring som uppstår när man ritar med en datormus. Tygerna består av syntetiska lättviktsmaterial, där en långklänning väger mindre än en T-shirt, allt för att fånga den nya papperslösa världen.


Utställningen rymmer även ett mindre urval från senare produktion. Utmärkande är Trout espadrillo espadriller i katt-, fisk- och fågelform, som utvecklats inom ramen för Arles-sur-Tech Artist in Residence Program, Katalonien (2009-2013). De är resultatet av ett samarbete med en familjeägd fabrik i området som tillverkar espadriller enligt traditionella metoder. Idéerna är en utveckling av tankar om kläderna som levande varelse som ingått även i tidigare klädkollektioner.

foto Mikael Schulz , kläder Sara von Ehrenheim
Colors of th Night , klänning av Sara von Ehrenheim
Odling  foto Kristian Lövenborg , kläder Sara von Ehrenheim
Utopia foto Gustav Olsson, klänning Sara von Ehrenheim
draperad klänning Sara von Ehrenheim
Les animaux d´Arles sur Tech Sara von Ehrenheim
Utopia foto Peter Målqvist, hår och make up Andre Cueto Savaara, kläder Sara von Ehrenheim
klänning Sara von Ehrenheim
livstycke i lax 1998 av Sara von Ehrenheim
Hensbane jacket foto Kristian Lövenborg